Apró, de biztonságos – smart fortwo

2005. április 04. 15:58   |   Autoblog 
címkék:  

A smartok osztályukban kiemelkedő biztonsági színvonalát több mint 50 saját, a Mercedes Car Group normatívái szerint elvégzett töréstesztje mellett független ütközésvizsgálatok eredményei is tanúsítják. A smart kis mérete ellenére felveszi a versenyt a nála nagyobb gépjárművekkel, amely javarészt a rendkívül merev tridion utascellájának köszönhető.

Aktív biztonsági rendszer

A smart fortwo esetében kiforrott és egymással összehangolt, elektronikus szabályozórendszerek szavatolják a stabilitást, a biztos iránytartást, valamint a biztonságos fékezést. Legelső helyen említendő az elektronikus stabilitás-felügyelő rendszer (esp), amely valamennyi smart modellnél az alapfelszereltség részét képezi. Az esp a fizika határain belül képes megakadályozni, hogy kifaroljon (túlkormányozottság), vagy első kerekein csúszni kezdjen a kanyar külső íve felé (alulkormányozottság) az autó. Túlkormányozottság esetén, a külső íven haladó első kereket fékezi le, alulkormányozottság esetén a kanyar belső ívén haladó hátsó kerék lefékezésével téríti vissza a kocsit a kívánatos ívre. A gépkocsi megperdülése ellen ható féknyomaték meggátolja a far kitörését.

Ugyancsak fontos biztonsági tényező a hidraulikus fékasszisztens (HBA). Kontrolált vészfékezésre készteti a járművet, ha a vezető nagyon gyorsan, de nem elég erősen nyomja le a fékpedált. A Cornering Brake Control (CBC) pedig megakadályozza, hogy kanyarban végrehajtott fékezéskor blokkolni kezdjenek a belső íven haladó, kevésbé jól tapadó kerekek. A smart fortwo coupéba és smart fortwo cabrióba beépített elindulási segédlet ugyanolyan kényelmessé teszi az elindulást emelkedőn, mint a nyomatékátalakítós automataváltóval rendelkező gépkocsik esetében. Amikor a vezető felengedi a fékpedált az álló helyzetű járműben, a rendszer még 0,7 másodpercig rögzítve tartja a kerekeket. Mindamellett a smartokban MSR motorfék csúszásgátló elektronika is van, amely stabilitást ad motorfék üzemmódban.  

Passzív biztonsági rendszer

A smartot egyedülálló ütközésvédelmi rendszere kiemeli a kisautók közül. Ennek lelke a merev, acélból készült tridion utascella, amely hatásosan akadályozza meg a túlélőtér deformációját. Míg a kókuszdióhoz hasonló “kemény héj” a túlélőtér megtartásában játszik fontos szerepet, a megfelelő helyekre beépített energiaelnyelő elemek az ütközés nyomán fellépő erőhatásokat hivatottak csökkenteni. Ilyen energiaelnyelő elem például a kocsi orrában és farában található rövid, de hatásos gyűrődő zóna. Az övfeszítők, az överőkorlátozók és a teljes méretű légzsákok hatásosan meggátolják, hogy túlzott terhelés érje az utasok testét, vagyis teljes mértékben kihasználják a smart fortwo utasterében rendelkezésre álló “fékutat”. A vezető szempontjából az ütközés hatására összehúzódó kormányoszlop is lényeges biztonsági elemként érvényesül.

Kiváló eredmények valamennyi törésteszten

A házon belül elvégzett törésteszteken valamennyi ütközéstípusnál kiválóan helyt állt a smart fortwo. Egyebek között a következő körülmények között kellett bizonyítania: frontális ütközés deformálódó akadállyal, 65 km/h sebességgel, ráfutásos ütközés 55 km/h sebességgel, oldalirányú ütközés 50 km/h-val, valamint az ún. car-to-car-ütközés, amelynek során egy felső középkategóriájú autóval (Mercedes-Benz E-osztály – 1:2-tömegarány), 50 százalékos átfedéssel, szemből ütközött össze a smart fortwo. Ebben a kísérletben mindkét gépkocsi 50 km/h sebességgel haladt. A tridion utascella általánosságban magasabb szintű biztonságot szavatol, mint a klasszikus felépítésű kisautók ütközésvédelmi rendszerei. A törésteszteken mért értékek részben jóval alatta maradtak a nemzetközileg elfogadott határértékeknek.

 .